Αισθητική Αγωγή και Προσχολική Εκπαίδευση σε Εκπαιδευτικά - Σχολικά Περιβάλλοντα και ΚΔΑΠ

Αισθητική Αγωγή και Προσχολική Εκπαίδευση σε Εκπαιδευτικά - Σχολικά Περιβάλλοντα και ΚΔΑΠ

 

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ: 15/04/2022 - 12/06/2022

ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: 30/05/2022 - 05/02/2023

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 8 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ 7 ΗΜΕΡΕΣ

ΩΡΕΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ: 480.00

ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ECVET: 24.00

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΒΙΤΣΙΛΑΚΗ ΧΡΥΣΗ

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΕΥΘΥΝΗ: ΑΡΓΥΡΙΟΥ ΜΑΡΙΑ

ΚΟΣΤΟΣ: 470,00 €

Δυνατότητα αποπληρωμής σε 5 δόσεις (μέσω της ΕΕΜΑΠΕ)

 

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΣΠΟΥΔΩΝ ΕΔΩ

 

 

Ομάδες που ενδιαφέρει

 • φοιτητές και αποφοίτους/ες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής,
 • αποφοίτους/ες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με συναφή στο αντικείμενο εργασιακή εμπειρία σε πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, σχήματα απασχόλησης παιδιών σε ΚΔΑΠ, εμψυχωτές,
 • εκπαιδευτικούς ή παιδαγωγούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ενδιαφέρον στην Αισθητική Αγωγή και την Προσχολική Εκπαίδευση,
 • επαγγελματίες εκπαιδευτικούς  για την επικαιροποίηση των γνώσεων τους

παρέχοντας, αφενός, γνώσεις σε θεωρητικό επίπεδο, και, αφετέρου, επικεντρώνοντας στην πρακτική εφαρμογή παιδαγωγικών τεχνικών για το σχεδιασμό και τη διδακτική του μαθήματος σε εκπαιδευτικούς χώρους.

 

Θέματα Προγράμματος Σπουδών και λοιπά Επιστημονικά θέματα

Δρ. Μαρία Αργυρίου

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Θέματα Οικονομικής και Διοικητικής Διαχείρισης

Ένωση Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Π.Ε.

Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Θέματα Πιστοποίησης

Γραμματεία Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης

Τηλέφωνο: 22410 99424-5-6-7 (Δευτέρα-Παρασκευή, 10:00-18:00)

Email:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

 

ΔΙΔΑKΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Οι διδάσκοντες/ούσες αποτελούνται από μέλη ΔΕΠ ανώτατων ελληνικών ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ειδικούς επιστήμονες και έμπειρα στελέχη  / εμπειρογνώμονες με εξειδίκευση στα γνωστικά αντικείμενα του προγράμματος και με ιδιαίτερη συγγραφική / καλλιτεχνική καταξίωση, οι οποίοι/ες κατέχουν βασικό ρόλο στη συγγραφή του υλικού του προγράμματος αναλαμβάνοντας την επιστημονική ευθύνη για το παρεχόμενο εκπαιδευτικό υλικό σε e-learning μορφή.

 • Μαρία Αργυρίου, Ακαδημαϊκά Υπεύθυνή, ΕΔΙΠ, ΤΕΠΑΕΣ, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
 • Μαρία Σακελλαρίου, Καθηγήτρια, Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Διευθύντρια του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην "Προσχολική Εκπαίδευση", Διευθύντρια του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής και Διδακτικής Μεθοδολογίας του Π.Τ.Ν
 • Νίκη Λαμπροπούλου, ΕΔΙΠ, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Πατρών
 • Δέσποινα Σκανδαλάκη, Μουσικολόγος, Μουσικοπαιδαγωγός, Αρχιμουσικός
 • Εβίτα Αγγέλη, Νηπιαγωγός, Κουκλοθεραπεύτρια, Διευθύντρια του Καλλιτεχνικού Κέντρου «Βυσσινόκηπος»
 • Χρυσή Βομβογιάννη, Μουσειοπαιδαγωγός, Μουσικοπαιδαγωγος, Υπουργείο Πολιτισμού
 • Οδυσσέας Σαγρέδος, Εκπαιδευτικός Μουσικής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Περιγραφή Προγράμματος

Αντικείμενο & Σκοπός Προγράμματος:

Από τη βρεφική ηλικία, ταυτόχρονα με τις πρώτες βιολογικές ανάγκες, εμφανίζεται μια εξίσου σημαντική ανάγκη που αφορά στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, και δεν είναι άλλη από την αισθητική απόλαυση μέσα από τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Ειδικά μέσα από το παιχνίδι, το βρέφος-νήπιο-παιδί πειραματίζεται, παρατηρεί και ανακαλύπτει τις δυνατότητές του ενώ, ταυτόχρονα εκφράζεται καλλιτεχνικά και αναπτύσσεται. Άλλοτε ομαδικά και άλλοτε ατομικά, ελεύθερα ή οργανωμένα το παιδί ενεργοποιείται με σκοπό να ικανοποιήσει τις ποικίλες ανάγκες του.
Αντικείμενο του συγκεκριμένου επιμορφωτικού προγράμματος επαγγελματικής ανάπτυξης αποτελούν, αφενός, το οριοθετημένο πλαίσιο ανάπτυξης του παιδιού που αφορά στην κοινωνική και στη συναισθηματική του ανάπτυξη και, αφετέρου, σε καλές πρακτικές τις οποίες προσφέρουν οι ποικίλες θεματικές του ώστε να λειτουργήσουν ανταποδοτικά απέναντι στο μαθητικό κοινό της πρώτης βαθμίδας της εκπαίδευσης ξεκινώντας από την μεταβρεφική ηλικία έως και τη μετάβαση στο δημοτικό σχολείο. Μέσα από τη μελέτη της σύγχρονης βιβλιογραφίας, την οργάνωση του υλικού αλλά και τις προτεινόμενες πρακτικές αναζητούνται τρόποι με τους οποίους ακόμα και εμπλεκόμενοι φορείς της εκπαίδευσης όπως το μουσείο και το σχολείο, μπορούν να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη συνεργασία με πολλαπλά οφέλη, πάντα όμως με κύριο αποδέκτη το συγκεκριμένο ηλικιακό κοινό.
Το συγκεκριμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί σύμφωνα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των εκπαιδευτικών και των παιδαγωγών της προσχολικής ηλικίας, τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς των χώρων που εργάζονται. Είναι αποτέλεσμα της διεπιστημονικής συνεργασίας και της διαθεματικής προσέγγισης σχετικών διδακτικών πεδίων – αντικειμένων και πραγματοποιείται από έμπειρους και καταξιωμένους παιδαγωγούς και επιστήμονες. Σκοπός τους είναι να προσφέρουν το ασφαλές πλαίσιο σκέψης και προβληματισμού μέσα από προτάσεις που έχουν υλοποιηθεί ώστε να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και την ανακάλυψη πρόσθετων δυνατοτήτων των συμμετεχόντων/ουσών σε/για καλλιτεχνικές παιδαγωγικές δραστηριότητες καθώς θεωρείται επιτακτική η επαγγελματική στήριξή τους στον σχεδιασμό και την οργάνωση των παρεμβάσεων – μαθημάτων τους σε χώρους της ιδιωτικής και δημόσιας καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

 

 

Μαθησιακοί Στόχοι Προγράμματος

Οι επιμορφούμενοι/ες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα είναι σε θέση να:

1. Να κατανοούν και να χειρίζονται με επάρκεια ζητήματα που αφορούν στην προσχολική αγωγή
2. Να αντιμετωπίζουν κριτικά τη σχετική βιβλιογραφία.
3. Να συνθέτουν διδασκαλίες / δραστηριότητες, που αφορούν σε ζητήματα σχετιζόμενα με το περιεχόμενο του προγράμματος και που αποβλέπουν στον αναστοχασμό και στην ανατροφοδότηση τους.
4. Να διαμορφώσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα του θεσμικού πλαισίου της επαγγελματικής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και κατάρτισης,
5. Να πιστοποιήσουν την επαγγελματική κατάρτιση τους.
6. Να αναπτύξουν e-δεξιότητες σχετικές με την εξ αποστάσεως διδασκαλία.
7. Να αναμορφώσουν και να βελτιώσουν τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις και πρακτικές τους, οι οποίες εφαρμόζονται στο πλαίσιο της επαγγελματικής μουσικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.
8. Να σχεδιάζουν βιωματικές δραστηριότητες, οι οποίες προωθούν την αναθεώρηση του τρόπου σκέψης και των εφαρμοζόμενων πρακτικών στην Επαγγελματική Καλλιτεχνική Προσχολική Εκπαίδευση και Κατάρτιση.

 

Μεθοδολογία Υλοποίησης

Η μαθησιακή διαδικασία ελέγχεται αποκλειστικά από τον εκπαιδευόμενο ο οποίος θα μπορεί να επιλέξει τόσο την ώρα πρόσβασης όσο και τον συνολικό χρόνο που διαθέτει κάθε φορά στην μαθησιακή διαδικασία. Πρόκειται δηλαδή για μία ιδιαίτερη ευέλικτη μεθοδολογία που προσαρμόζεται στις ανάγκες του εκπαιδευόμενου. Η εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνει:

 • Μελέτη κειμένων που έχουν γραφτεί ειδικά για το πρόγραμμα και δίνουν την ουσία των γνώσεων και την απαραίτητη πληροφόρηση απλά και συνοπτικά
 • Παρακολούθηση παρουσιάσεων με power-point
 • Test αξιολόγησης
 • Μικροδιδασκαλίες σε μορφή video
  Τελική αξιολογική εργασία


Ο/Η εκπαιδευόμενος/η, αφού ολοκληρώσει τη μελέτη της εκάστοτε διδακτικής ενότητας, καλείται να υποβάλει ηλεκτρονικά το αντίστοιχο τεστ. Τα τεστ περιλαμβάνουν ερωτήσεις αντιστοίχισης ορθών απαντήσεων, πολλαπλής επιλογής, αληθούς/ψευδούς δήλωσης, ή upload, όπου ο εκπαιδευόμενος θα πρέπει να διατυπώσει και να επισυνάψει την απάντησή του.
Το εκπαιδευτικό υλικό προσφέρεται σε ψηφιακή μορφή και θα βρίσκεται αναρτημένο σε ειδική ιστοσελίδα στην οποία οι εκπαιδευόμενοι θα έχουν αποκλειστική πρόσβαση με χρήση κωδικών. Η αξιοποίησή του είναι άμεση καθώς η μορφή στην οποία προσφέρεται είναι άμεσα εκτυπωμένη από τον/την συμμετέχοντα/ουσα.
Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού υλικού δίνει έμφαση στην πρακτική εφαρμογή και προσφέρει στους/στις εκπαιδευόμενους/ες όχι μόνο γνώση της μεθοδολογίας αλλά και χρηστικά εργαλεία. Για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί ευέλικτο διδακτικό υλικό, που είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης με διαδικτυακή πρόσβαση σε μόνιμα αναρτημένο ψηφιακό υλικό και το οποίο ποικίλει ως εξής:

 • Ψηφιακό υλικό Θεωρίας - Πρόσθετα Αρχεία pdf - excel -PowerPoint
 • Παραδείγματα - Υποδειγματικές Ασκήσεις
 • Μελέτες Περίπτωσης
 • Βιβλιογραφία και Δικτυογραφία
 • Βιντεοπαρουσιάσεις
 • Μαγνητοσκοπημένες Διαλέξεις / Διδασκαλίες
 • Ασκήσεις Αυτοαξιολόγησης
 • On line tests


Το υλικό συνοδεύεται από τον σχετικό «Οδηγό Μελέτης» και περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα μελέτης και κατάθεσης γραπτών προόδων – εργασιών καθώς και τη διδακτέα ύλη.

 

Μεθοδολογία αξιολόγησης

Σε κάθε διδακτική ενότητα ο/η εκπαιδευόμενος/η θα πρέπει να συμμετέχει και να υποβάλλει ηλεκτρονικά το αντίστοιχο τεστ αξιολόγησης, τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έχει δοθεί από τον/την διδάσκοντα/ούσα.
Η επιτυχής ολοκλήρωση των διδακτικών ενοτήτων και η κατάθεση Τελικής Αξιολογικής Εργασίας (80 ώρες επιμόρφωσης) οδηγεί στη χορήγηση Πιστοποιητικού Επιμόρφωσης και συνοδεύεται από πλήρες συμπλήρωμα των διδασκόμενων ενοτήτων.

 

Περίγραμμα Προγράμματος

Διδακτική ενότητα 1: Ζητήματα και προοπτικές της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης για την μεταβρεφική και νηπιακή ηλικία: Στοχοθεσία-Λειτουργία-Πρακτικές σε Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα

Διδακτική ενότητα 2: Κοινωνική και Συναισθηματική Ανάπτυξη στην Προσχολική Αγωγή και Εκπαίδευση

Διδακτική ενότητα 3: Το «Παιχνίδι» στην Προσχολική Εκπαίδευση ως Μάθηση για τη Ζωή

Διδακτική ενότητα 4: Η «εργαλειοποίηση» του Εκπαιδευτικού Υλικού στην μουσικοκινητική εμψύχωση

Διδακτική ενότητα 5: Η Κοινωνικοπολιτισμική Μάθηση για τη Μετάβαση στο Δημοτικό Σχολείο

Διδακτική ενότητα 6: Ακουστικές προσλήψεις και μουσική ανάπτυξη

Διδακτική ενότητα 7: Η δημιουργική αξιοποίηση του κουκλοθέατρου ως εργαλείο/ μέσο δραματικής έκφρασης και συναισθηματικής απελευθέρωσης

Διδακτική ενότητα 8: Η θεωρία της Μουσικής Μάθησης του Ε.Gordon και η πρακτική εφαρμογή της

Διδακτική ενότητα 9: Μουσική Παιδαγωγική και Μουσεία

Διδακτική ενότητα 10: H χρήση του λογισμικού BANDLAB στη Mουσική πράξη: δημιουργούμε και τραγουδάμε με την μπάντα μας

Διδακτική ενότητα 11: Τελική Αξιολογική Εργασία

 

 

 

 

Ημερομηνία:
30/05/2022 - 05/02/2023
Χώρος Διεξαγωγής:
Online
ΦΟΡΕΑΣ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΕΕΜΑΠΕ

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.