«Παίζοντας» με «χειρονομίες»: Πτυχές και προβληματισμοί της Πραξιακής Φιλοσοφίας της Μουσικής Εκπαίδευσης στην τάξη

Μετα-συνεδριακό Διεθνές Σεμινάριο Επαγγελματικής Ανάπτυξης

Κυριακή 29 Απριλίου 2018, 10.00 πμ – 7.30 μμ, Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ, Ρόδος

Διοργάνωση: Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Ε.Φ.), Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

 

 

 

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Το μετα-συνεδριακό διεθνές σεμινάριο επαγγελματικής ανάπτυξης (με τίτλο «Παίζοντας» με «χειρονομίες»: Πτυχές και προβληματισμοί της Πραξιακής Φιλοσοφίας της Μουσικής Εκπαίδευσης στην τάξη»), στηρίζεται στη θεματική της 1ης Διεθνούς Biennale Πρακτικής Φιλοσοφίας 2018 «Φιλοσοφία στην Πράξη. Η φιλοσοφική χειρονομία: ενεργήματα πολιτικά, ηθικά, εκπαιδευτικά, καλλιτεχνικά» (http://practphil-biennale.aegean.gr/). Αποτελεί συνέχεια σειράς σεμιναρίων που αφορούν στην Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών με τον τίτλο «Ενσωμάτωση της Φιλοσοφίας στη Μουσική» (Μάρτιος 9 - 11, 2017), τα οποία διοργανώνει το Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Ε.Φ.). Η θεματική του διεθνούς σεμιναρίου επιχειρεί για πρώτη φορά την πραγμάτευση της έννοιας της χειρονομίας στη Μουσική Πράξη.

 

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Θα προσπαθήσει να θέσει στο κέντρο της προσοχής των συμμετεχόντων/ουσών τη χειρονομία ως απελευθερωτικό μέσο απαλλαγής από επιβεβλημένες ιδέες, σκέψεις και καθορισμούς, συμβάλλοντας στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνονται την μουσική πράξη, ενθαρρύνοντας «απρόβλεπτες», από το επίσημο αναλυτικό πρόγραμμα, χρήσεις της. Οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν φιλοσοφικές και / ή μεθοδολογικές ανησυχίες / πρακτικές με διεθνείς εισηγητές/τριες για τα ακόλουθα θέματα:

• Σε ποιο βαθμό η Πραξιακή Φιλοσοφία είναι δεκτική απέναντι στην πρόκληση της «χειρονομίας» που εμπεριέχει την κατανόηση, τη διεύρυνση και τη βελτίωση της μουσικής εμπειρίας εντός της δικής της ιδιαιτερότητας;
• Σε ποιο βαθμό μπορεί να συμμετέχει «η χειρονομία» σε αυτή τη διεύρυνση της εμπειρίας;
• Η φιλοσοφική εμπειρία και η μουσική εμπειρία μπορούν να τροφοδοτήσουν η μία την άλλη, να συνεργαστούν;
• Ποιοι τύποι μουσικών στόχων θα μπορούσαν να επιτευχθούν σε μια ανάλογη κατάσταση;
• Ποια θα ήταν η αξία της ενσωμάτωσης της μουσικής στο πρόγραμμα σπουδών;
• Πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε τις πολιτισμικές προκλήσεις;

Αυτά τα ερωτήματα και οι πρακτικές, κοινές τόσο στη μουσική όσο και τη φιλοσοφία της, βρίσκουν ως τόπο συνάντησης τους, την εκπαίδευση. Αυτό, ίσως, είναι και ο λόγος για τον οποίο αναφορές στη μουσική τέχνη, εκπαιδευτικές εναλλακτικές λύσεις, καθώς και εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες προσπαθούν να συνδυάσουν την καλλιτεχνική αλλά και τη φιλοσοφική παρέμβαση. Πιο συγκεκριμένα, η συζήτησή μας θα περιλαμβάνει / επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα στοιχεία όπως: Φιλοσοφία και Μουσική Εκπαίδευση, Μουσική αντίληψη, Μουσική και ακρόαση σε περιβάλλοντα, Ηθικές διαστάσεις της Μουσικής και της Ακρόασης εντός πλαισίου, μουσικά παράγωγα, μουσική ταυτότητα, μουσική έκφραση, Μουσικο-συναισθηματικές εμπειρίες, Μουσικές αξίες.

 

Οικονομική συμμετοχή:

• 40 euro (Γενική είσοδος)
• 10 euro (Φοιτήτριες/ές)

Στη συμμετοχή περιλαμβάνονται η Βεβαίωση συμμετοχής & το έντυπο / ηλεκτρονικό υλικό

 

Γλώσσα διεξαγωγής σεμιναρίου: Αγγλική

 

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ I: 10.00 - 11.45:  Όταν η «κίνηση» γίνεται μουσική

Εμψυχωτές: Laia Viladot Vallverdú και Albert Casals Ibáñez,
Τμήμα Μουσικής Παιδαγωγικής, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης

 

Κεντρική ομιλία: 12.00 – 1.00

David J. Elliott
Καθηγητής Μουσικής και Μουσικής Παιδαγωγικής,
Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

 

Διάλειμμα: 1.00 – 2.00

 

Συμπόσιο: 2.00 – 4.00

Η πρόκληση της Μουσικής Εμπειρίας: Διαδικασίες και παράγωγα εντός πλαισίου

Προεδρεύουσα: Μαρία Αργυρίου,
Πανεπιστήμιο Αιγαίου

 

ΟΜΙΛΙΕΣ

Markus Cslovjecsek,
Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Μουσικής Παιδαγωγικής,
Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών (PH FHNW), Βορειοδυτική Ελβετία

Αναστασία Σιώψη,
Καθηγήτρια της Αισθητικής της Μουσικής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών,
Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα

Kaarina Marjanen,
Επίκουρος, Μουσική Παιδαγωγική,
Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Laurea, Φινλανδία

Μαρία Αργυρίου,
ΕΔΙΠ, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού,
Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ II:  4.15 – 5.45: Εσύ «είσαι» η Μουσική

Εμψυχώτρια: Kaarina Marjanen

 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ III: 6.00 – 7.30: «Ηχηροί» τρόποι διδασκαλίας και εκμάθησης: Δημιουργικότητα, Καινοτομία και Ένταξη στην Εκπαίδευση αξιοποιώντας τη Συμμετρία της Άγνοιας

Εμψυχωτής: Markus Cslovjecsek

 

 

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΕΙΣΗΓΗΤΩΝ – ΕΜΨΥΧΩΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

David J. Elliott, Καθηγητής Μουσικής και Μουσικής Παιδαγωγικής, Πανεπιστήμιο Νέας Υόρκης, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Τορόντο του Καναδά. Παρακολούθησε το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Τορόντο, όπου αποφοίτησε με ειδίκευση στη Μουσική Παιδαγωγική (Mus.B., Mus.M.) και στην Εκπαίδευση (B.Ed.). Άρχισε να διδάσκει στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο αμέσως μετά την αποφοίτησή του καθώς και σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επηρεάστηκε και μελέτησε με καταξιωμένους μουσικούς και καθηγητές όπως οι: Ralph Sauer και Chuck Dallenbach, με τον φιλόσοφο Francis Sparshott αλλά και τους συνθέτες R. Murray Schafer και Gordon Delamont. Από το 2002 είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μετά από 22 χρόνια συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο του Τορόντο. Έχει συνεργαστεί ως επισκέπτης καθηγητής με το Northwestern University, το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας, το Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, το Πανεπιστήμιο του Κέιπ Τάουν και το Πανεπιστήμιο του Limerick. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν άρθρα σε διεθνείς περιοδικές εκδόσεις και κεφάλαια βιβλίων, τη συγγραφή των βιβλίων αναφοράς για τη Μουσική Παιδαγωγική Music Matters: A New Philosophy of Music Education (Oxford, 1995) καθώς και του βιβλίου Praxial Music Education: Reflections and Dialogues (Oxford, 2005/2009).

 

Markus Cslovjecsek, Καθηγητής, Πρόεδρος Τμήματος Μουσικής Παιδαγωγικής, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών (PH FHNW), Βορειοδυτική Ελβετία

Είναι Πρόεδρος της Μουσικής Παιδαγωγικής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών Βορειοδυτικής Ελβετίας. Μοιράζεται την εμπειρία του διδάσκοντας ως επισκέπτης καθηγητής στο Universitat Autonoma της Βαρκελώνης. Ως συντονιστής, μουσικοπαιδαγωγός, ερευνητής και συγγραφέας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης πρότασης και προοπτικής για τη διδασκαλία της μουσικής στα σχολεία. Είναι συν-συντάκτης της σειράς βιβλίων Mousikae Paideia για τον εκδοτικό οίκο Lang και διετέλεσε διευθυντής του έργου Mathe macht Musik για τις Εκδόσεις Klett & Balmer. Ο Markus ίδρυσε την διεθνή επιστημονική ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μουσική Εκπαίδευση (International Society for Music Education, ISME) “PRIME” (Πρακτική και Έρευνα στην Ολοκληρωμένη Μουσική Εκπαίδευση), ηγήθηκε επιστημονικά των ευρωπαϊκών προγραμμάτων EU-Comenius Project: EMP - A Creative Way to Languages ​​(2009-2012) και του EU-Comenius Project: EMP – Maths and Music (2013-2016). Ως Διευθύνων Σύμβουλος είναι υπεύθυνος για την cs-tools GmbH, όπου αναπτύσσει καινοτόμα εκπαιδευτικά υλικά (όπως το Creafon και το soundOscope) και φιλοξενεί εργαστήρια για την προώθηση της δημιουργικότητας σε οργανισμούς και επιχειρήσεις. Ο Markus είναι ιδρυτής και συν-διευθυντής της χορωδίας Kantorei Solothurn.

 

Αναστασία Σιώψη, Καθηγήτρια «Αισθητικής της Μουσικής», Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Επίσης, είναι μέλος ΣΕΠ στην «Ιστορία των Τεχνών στην Ευρώπη» στον «Ευρωπαϊκό Πολιτισμό», ΕΑΠ (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο). Εκτός από μουσικές σπουδές, έχει ολοκληρώσει σπουδές στην αρχιτεκτονική (πτυχίο Αρχιτεκτονικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής, Θεσσαλονίκη, 1989). Η διδακτορική της διατριβή έχει τίτλο Richard Wagner’s «Der Ring des Nibelungen»: The Reforming of the Sword or, Towards a Reconstruction of the People’s Consciousness, (Πανεπιστήμιο της East Anglia, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, U.K (1996). Επιβλέποντες καθηγητές: Professor David Charlton, Professor John Deathridge). Είναι συν-εκδότρια του ηλεκτρονικού διεθνούς μουσικολογικού περιοδικού με τίτλο «Ελληνικό Περιοδικό για τη Μουσική, την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό» (Hellenic Journal of Music, Education and Culture (HeJMEC), μαζί με τον Graham Welsh (Έκδοση Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΕΜΑΠΕ). Επίσης, είναι μέλος της συντακτικής επιτροπής του μουσικολογικού περιοδικού Μουσικός Λόγος, εκδόσεις του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και κριτική αναγνώστρια (peer reviewer) στο History Research (ISSN 2159-550X), academic journal published across the United States by David Publishing Company, Chicago, IL, USA. Είναι ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Μουσικολογικού Συλλόγου (έτος ίδρυσης 2011). Εκλέχθηκε ως αναπληρώτρια πρόεδρος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σεπτέμβριος 2010-Αύγουστος 2012. Ανέλαβε τα καθήκοντα του Προέδρου, Σεπτέμβριος 2011-Δεκέμβριος 2012.

 

Kaarina Marjanen, Επίκουρος, Μουσική Παιδαγωγική, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Laurea, Φινλανδία

Αποφοίτησε το 1995 από τη Σχολή Νηπιαγωγών. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Μουσική Παιδαγωγική το 1999 (Master of Arts). Συνέχισε τις σπουδές της στη μουσική εκπαίδευση (Lic.Phil. 2005 και Ph.D. 2009). Λόγω των επιστημονικών και ερευνητικών της ενδιαφερόντων στη Δια Βίου Εκπαίδευση, εξειδικεύτηκε στην Εκπαίδευση και Επαγγελματική Ανάπτυξη Εκπαιδευτικών Μουσικής, με ειδικό ενδιαφέρον στη μουσική αλληλεπίδραση με επίκεντρο τον τομέα της προσχολικής αγωγής. Η επαγγελματική σταδιοδρομία της περιλαμβάνει τη διδασκαλία της σε φιλανδικά πανεπιστήμια, τόσο ως λέκτορας όσο και ως ερευνήτρια. Η διεθνής συνεργασία είναι σημαντική για την Kaarina, με πολλές συμμετοχές σε διεθνή έργα όπως το EU-Comenius Project: EMP - A Creative Way to Languages (2009-2012) (www.emportfolio.eu). Η Kaarina είναι μέλος της διεθνούς επιστημονικής ομάδας PRIME” (Πρακτική και Έρευνα στην Ολοκληρωμένη Μουσική Εκπαίδευση) της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μουσική Εκπαίδευση (International Society for Music Education, ISME). Η Kaarina είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Eapril και μέλος του διοικητικού συμβουλίου των SIG Prime, CREAT, ISME, CCE Finland και μέλος της Teosto / NCB Finland. Στο πλαίσιο της επιτροπής Eapril, η Kaarina είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία και τη δικτύωση (https://www.eapril.org/governance), αλλά και του συντονισμού του "Cloud 9", μιας θεματικής ομάδας με τίτλο "Ήχοι και τέχνες στην εγκάρσια μάθηση" (https://www.eapril.org/node/32).

 

Laia Viladot Vallverdú, Επίκουρος, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, Καταλονία (Ισπανία)

Η Λάϊα διδάσκει σε προπτυχιακούς φοιτητές αλλά και σε εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στην γενική εκπαίδευση από το 2005. Πριν από την ακαδημαϊκή της απασχόληση, δίδαξε σε μουσικά σχολεία και σε γυμνάσια για αρκετά χρόνια. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα της επικεντρώνονται στην μουσική αλληλεπίδραση στην τάξη, στην αναλυτική μέθοδο και στη συλλογική σύνθεση της μουσικής. Συμμετέχει σε διεθνή επιστημονικά δίκτυα και ερευνητικά έργα αλλά και συγγραφικά σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

 

Albert Casals Ibáñez, Επίκουρος, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, Καταλονία (Ισπανία)

Διδάσκει σε προπτυχιακούς φοιτητές αλλά και σε ενεργούς εκπαιδευτικούς για περισσότερο από δέκα χρόνια. Πρόσφατα εκλέχθηκε Αντιπρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Εκπαίδευσης του συγκεκριμένου πανεπιστημίου. Είναι υπεύθυνος σεμιναρίων και μαθημάτων που αφορούν στην μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών στη γενική μουσική εκπαίδευση. Η διδακτορική του έρευνα εστιάζει στη σχέση της μουσικής με άλλα διδακτικά αντικείμενα, συνδέοντας τη θεωρία με τις διδακτικές πρακτικές. Είναι μέλος δικτύων και ερευνητικών ομάδων με δημοσιευμένα έργα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Συμμετείχε ως ειδήμων σε ευρωπαϊκά προγράμματα που αφορούν στη διεπιστημονική μάθηση.

 

Μαρία Αργυρίου, Ε.ΔΙ.Π, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια του ίδιου τμήματος με επιβλέπουσα την Έλενα Θεοδωροπούλου. Κατέχει τίτλο διδακτορικού διπλώματος από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με επιβλέπουσα την Λένια Σέργη, καθώς και δύο μεταπτυχιακά διπλώματα: Σπουδές στην Εκπαίδευση με κατεύθυνση τη Διοίκηση Σχολικών Μονάδων (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και Μοντέλα Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Εκπαιδευτικών Μονάδων (Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου) με κατεύθυνση την Εκπαιδευτική Ηγεσία και την Αξιολόγηση των σχολικών μονάδων. Αναπτύσσει από το 2004 μεγάλη δραστηριότητα στους τομείς της Δια Βίου Μάθησης και της Εκπαίδευσης Εκπαιδευτικών συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά, εθνικά και αυτοχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Στη συγγραφική της ιδιότητα περιλαμβάνονται τα σχολικά εγχειρίδια Μουσικής της Α και Β Τάξης για το Δημοτικό, επιστημονικές επιμέλειες βιβλίων, μουσικοπαιδαγωγικές εκδόσεις και επιμέλειες σειρών για την εκπαίδευση γενικότερα. Είναι συν-επιμελήτρια της επιστημονικής περιοδικής έκδοσης για το 2018 «Μουσική σε Πρώτη Βαθμίδα» (http://mspv.primarymusic.gr/mspv/) και, από το 2008, συν-επιμελήτρια του open access ακαδημαϊκού περιοδικού Hellenic Journal of Music, Education and Culture (http://hejmec.eu/journal/index.php/HeJMEC) της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (www.primarymusic.gr). Είναι μέλος του επιστημονικού συμβουλίου “PRIME” (Πρακτική και Έρευνα στην Ολοκληρωμένη Μουσική Εκπαίδευση) της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μουσική Εκπαίδευσης (International Society for Music Education, ISME).

 

 

 

Ημερομηνία:
29 Απριλίου 2018, 10.00 πμ – 7.30 μμ
Χώρος Διεξαγωγής:
Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ, Ρόδος
ΦΟΡΕΑΣ:
Εργαστήριο Έρευνας στην Πρακτική και Εφαρμοσμένη Φιλοσοφία (Ε.Ε.Π.Ε.Φ) - ΕΕΜΑΠΕ

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.