Ιστοχώροι με Εκπαιδευτικό Υλικό

, Κατηγορία Υλικό άλλων Φορέων

Η ΕΕΜΑΠΕ επιθυμώντας να συνεισφέρει στη μουσική και παιδαγωγική επιμόρφωση των εκπαιδευτών, και κατ' επέκτασιν των μαθητών, έχει συγκεντρώσει διάφορους ιστοχώρους με χρήσιμο εκπαιδευτικό υλικό.

Οι επιμορφωτικοί ιστοχώροι είναι οι ακόλουθοι:

Europeana: think culture

Mια ακόμη εξαιρετική εικονική έκθεση παρουσιάζεται στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana η οποία ανοίγει ένα παράθυρο στον κόσμο της Μουσικής για τους χρήστες της. Ο λόγος για την ψηφιακή έκθεση "Ανακαλυψτε τον Kόσμο των Μουσικών Οργάνων" που ξεκινάει σε συνεργασία με το έργο Musical Instruments Museums Online (MIMO) και θα είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ολλανδικά και Σουηδικά.

Στην έκθεση αυτή μπορεί να βρει κανείς αξιοθαύμαστα όργανα με περίτεχνα σχέδια και χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, το Geigenwerk, που είναι ένα από τα μοναδικά όργανα με χορδές και κλειδιά, ικανά να παράγουν μακρύ και διαρκή ήχο, ή το πιάνο του 17ου αιώνα διακοσμημένο με μοναδικές ελαιογραφίες. Επιπλέον, μπορεί να μάθει κανείς για ασυνήθιστα και πειραματικά όργανα, όπως ήταν το τρομπόνι με τις βαλβίδες από τον Adolphe Sax, το οποίο είχε 7 κουδούνια και θεωρούνταν περισσότερο ως ένα έργο τέχνης γλυπτικής παρά ένα απλό όργανο. Ακόμη στην έκθεση περιλαμβάνεται το Huka Banam, βιολί από την βορειοανατολική Ινδία που έχει το σχήμα του ανθρώπινου σώματος, αλλά και όργανα που θυμίζουν ζώα, όπως το εξαίρετο κορνέτο σε σχήμα δράκου.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης εκθέματα που έχουν να κάνουν με διάσημους καλλιτέχνες της εποχής μας. Οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να δουν το synthesizer που χρησιμοποιούσε το γνωστό σουηδικό pop συγκρότημα Abba και την κιθάρα του διάσημου κιθαρίστα της Jazz, Django Reinhardt, η οποία σύμφωνα με τα τσιγγάνικα έθιμα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μετά τον θάνατο του καλλιτέχνη.

Με την ολοκλήρωση του έργου ΜΙΜΟ, μέχρι το τέλος του 2011, η Εuropeanα αναμένεται να περιλαμβάνει: 45.000 εικόνες μουσικών οργάνων με όλες τις σχετικές πληροφορίες, γεγονός που θα καθιστά διαδικτυακά διαθέσιμο σε όλους ένα μεγάλο ποσοστό ευρωπαϊκών μουσικών οργάνων, 1.800 αρχεία ήχου και 300 video clips. Η προσπάθεια αυτή του MIMO σε συνεργασία με την Europeana μας καλεί να γνωρίσουμε τον υπέροχο κόσμο της μουσικής και των οργάνων και προσφέρει κίνητρα να επισκεφτούμε τα μουσεία για να δούμε από κοντά τα όργανα που θα ανακαλύψουμε στις σελίδες της Europeana.
Συνδεθείτε στο link http://www.europeana.eu/portal/

Υλικό για εκπαιδευτικούς από το "Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Ήχου"

soundlab

Το Εκπαιδευτικό Εργαστήριο Ήχου "Educational Soundlab", είναι ένα προσωπικό πρότζεκτ, που προέκυψε από τις ανάγκες της καθημερινής διδακτικής και ερευνητικής εργασίας του Δ.Σαρρή.
Περισσότερες πληροφορίες: http://sarris.mysch.gr/teacher/

Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ)

Δικτυακός τόπος για παιδιά και εφήβους που δημιούργησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) δίνοντας προτεραιότητα στον κόσμο του βιβλίου και τη χαρά της ανάγνωσης.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.mikrosanagnostis.gr

Νεοελληνικό Σπουδαστήριο

Νεοελληνικό Σπουδαστήριο: Σε αυτό το δικτυακό τόπο μπορούμε να διαβάσουμε και να ακούσουμε έργα σημαντικών Ελλήνων λογοτεχνών.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.snhell.gr

Ελληνική Ιστορία - Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Η ελληνική Ιστορία στο διαδίκτυο από το ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Περιλαμβάνει όλες τις ιστορίες περιόδους από την εποχή του λίθου ως τις ημέρες μας. Η ζωή, τα έργα και οι πράξεις των ανθρώπων στο χώρο και στο χρόνο.
Δείτε περισσότερα: http://www.e-history.gr

Λογισμικά - Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία

8 τρόποι που οι νέες τεχνολογίες βοηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία
Μάθετε περισσότερα: http://mashable.com/2010/11/22/technology-in-education/

Δικτυακός τόπος Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης - Ψηφιακή επεξεργασία Εκπαιδευτικών Ταινιών

Η Διεύθυνση Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης ιδρύθηκε το 1977 και αποτελεί καινοτόμο φορέα του YΠΕΠΘ. Στοχεύει σε σύγχρονες και σύνθετες μορφές παροχής γνώσης. Η αδιάλειπτη προσφορά της, επί 32 χρόνια, στο χώρο της Παιδείας συνίσταται στην παραγωγή και προβολή τηλεοπτικών προγραμμάτων αλλά και στην εκτεταμένη αναπαραγωγή και διάθεση αυτών στην εκπαιδευτική κοινότητα σε μορφή DVD, με στόχο, πρωταρχικά, την υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με προοπτική την μέσω διαδικτύου διαδραστική αξιοποίηση του τηλεοπτικού υλικού της, συμβάλλοντας παράλληλα στη συνεχή επιμόρφωση και τη δια βίου μάθηση.

Επίσης, συνεχίζει την ψηφιακή επεξεργασία των εκπαιδευτικών ταινιών της με στόχο την πλήρη ψηφιοποίηση και διάθεση του αρχειακού υλικού στον δικτυακό της τόπο. Παράλληλα, το περιεχόμενό του ανανεώνεται και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες παραγωγές της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης στο http://www.edutv.gr/

 

 

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.