Σεμινάρια για το Θέατρο και τη Μουσική από τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο Θεατρολόγων μέχρι τα Χριστούγεννα

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του Π.Ε.ΣΥ.Θ. έως και τα Χριστούγεννα συμπεριλαμβάνει πλούσιες δραστηριότητες. Η σημασία του θεάτρου και της μουσικής για τους μαθητές, οι δραστηριότητες που αφορούν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η δραματουργία καθώς και μία απολαυστική χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά θα γεμίσουν τις γιορτές με θέατρο και μουσική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ Π.Ε.ΣΥ.Θ. ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

  1. Όταν το Θέατρο συνομιλεί με τους μαθητές και μεταμορφώνει τα συναισθήματα σε παράσταση
  2. Οι μουσικοθεατρικές δραστηριότητες μέσα από τα διδακτικά εγχειρίδια για τη Μουσική ως «Εργαλεία Πολιτισμού» για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
  3. Βιωματικό σεμινάριο Δραματοθεραπείας
  4. Παίζουμε Θέατρο; Ναι!!! (Αλλά Πως;)
  5. Χριστουγεννιάτικη Παιδική Γιορτή και Bazaar

1. ΌΤΑΝ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΝΟΜΙΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΝΕΙ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ημερομηνία: Σάββατο 23 και Κυριακή 24 Νοεμβρίου2013

Ώρα: Σάββατο 16.00-20.00 και Κυριακή 12.00-16.00

Δηλώσεις Συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (έως Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013)

Συντονισμός: Μαρία Ανδρ. Σπυροπούλου, θεατρολόγος – φιλόλογος, MA Τ.Θ.Σ. Ε.Κ.Π.Α., Υπ. Διδάκτωρ Τ.Θ.Σ. Ε.Κ.Π.Α

Κόστος: Δωρεάν για τα οικονομικώς ενήμερα μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ. / 5€ για τα μη μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Στόχος του εργαστηρίου είναι  η πειραματική διερεύνηση του συναισθηματικού κόσμου του μαθητή μέσα από τη συνομιλία του θεάτρου σε μια οργανική και διαδραστική συνεύρεση. Με την αξιοποίηση τεχνικών θεάτρου, εκπαιδευτικού δράματος και τεχνικών δυναμικής συναισθηματικής αλληλεπίδρασης της ομάδας στοχεύουμε στην αναγνώριση, στην έκφραση και στο χειρισμό των συναισθημάτων των  μαθητών μέσα στη σχολική κοινότητα τόσο σε επίπεδο δια-μαθητικών σχέσεων όσο και σε επίπεδο σχέσεων μαθητή-δασκάλου.

Το θέατρο υπό τη μορφή της εφαρμοσμένης παιδαγωγικής-καλλιτεχνικής διαδικασίας επιτυγχάνει αλλαγή στάσεων  και συμπεριφορών μέσω της ενσυναίσθησης και της ανάληψης ρόλων. Η δυναμική παρουσία του θεάτρου στο χώρο της σχολικής κοινότητας ωθεί το νέο άνθρωπο στη διερεύνηση του «εγώ» και τελικά στην προαγωγή του μέσα από τη διαδικασία της βιωμένης θεατρικής εμπειρίας .

Η Μαρία Ανδρ. Σπυροπούλου γεννήθηκε στη Πάτρα και σπούδασε Θέατρο, Φιλοσοφία – Παιδαγωγική και Ψυχολογία. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πτυχιούχος του Τμήματος Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης είναι αριστούχος απόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τ.Θ.Σ. του Πανεπιστημίου Αθηνών και Υπ. Διδάκτωρ του ιδίου τμήματος. Μιλάει Αγγλικά και Ιταλικά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και master class θεάτρου, θεατρικού παιχνιδιού, ευρυθμίας, σωματικού θεάτρου, commedia dell' arte, μάσκας, αρχαίας τραγωδίας, χορού, κλόουν, μουσικής στο θέατρο, θέατρο δρόμου, κινησιολογίας – performing, συναισθηματικής νοημοσύνης, σχολικής ψυχολογίας κ.α. με τους Ανδρέα Μανωλικάκη, Ηλία Πίτσικα, Svetlana Kinganskaia, Mario Gallo, Jonathan Neelands, Roberto Tolledi, Hardwick Lorna, Heyme Hansgunther, Χατζηχρήστου Χρυσή κ.α.. Συμμετέχει ως εμψυχώτρια θεάτρου σε επιμορφωτικά προγράμματα – σεμινάρια όλων των βαθμίδων. Συνεργάζεται με την Ευανθία Στιβανάκη (καθηγήτρια Τ.Θ.Σ. ΕΚΠΑ) και τον Ιωσήφ Βιβιλάκη (καθηγητής Τ.Θ.Σ. ΕΚΠΑ) για την εμψύχωση θεατρικών project για τους φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α.

Από το 2000 ασχολείται με το Θέατρο στην Εκπαίδευση, όπου διδάσκει, διασκευάζει, γράφει, σκηνοθετεί και παίζει θέατρο με τους μαθητές της. Ζει στη Πάτρα και εργάζεται ως εκπαιδευτικός θεάτρου στα Μουσικό Σχολείο Πάτρας, Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών και 5ο ΓΕΛ Πατρών, όπου και έχει συστήσει και θεατρικές ομάδες. Τη χρονιά 2012-2013 συνεργάστηκε με το Ειδικό Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Πάτρας, στο πλαίσιο διδασκαλίας θεάτρου και σύνθεσης θεατρικών παραστάσεων. Είναι μέλος του Π.Ε.ΣΥ.Θ., του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

2. ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΩΣ «ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ημερομηνία: Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Ώρα: 17.30–19.30

Δηλώσεις Συμμετοχής: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (έως Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013)

Συντονισμός: Μαρία Αργυρίου, Διδ. Τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, Κέρκυρα, Μed, Σπουδές στην Εκπαίδευση, ΕΑΠ, BA, Ελληνικός Πολιτισμός, ΕΑΠ, Πρόεδρος της Ένωσης Εκπαιδευτικών Μουσικής Αγωγής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Υπ.Αγωγής Υγείας Δ/νσης Π.Ε Πειραιά

Κόστος: Δωρεάν για τα οικονομικώς ενήμερα μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ. / 5€ για τα μη μέλη του Π.Ε.ΣΥ.Θ.

Το σχολικό περιβάλλον στο οποίο τα παιδιά καλούνται να συμβιώσουν και να μάθουν, χαρακτηρίζεται από την έντονη παρουσία του πολυπολιτισμικού στοιχείου όπου οι μαθητές πρέπει να αξιοποιήσουν για να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες διαβίωσης και επικοινωνίας με ανθρώπους που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς. Η ανάγκη για την προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης προβάλλεται επιτακτικά μέσα από όλα σχεδόν τα διδακτικά αντικείμενα.

Συνδυάζοντας διδακτικές πρακτικές και ευφάνταστες επικαιροποιημένες προτάσεις θα δουλέψουμε παραδείγματα που υπάρχουν στα Διδακτικά εγχειρίδια Μουσικής καθώς θα μοιραστούμε μαζί τρόπους επεξεργασίας και μεθοδολογίες παρουσίασής τους.

Η Μαρία Αργυρίου υπηρετεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ως μουσικός και είναι υπεύθυνη Αγωγής Υγείας στη Δ/νση ΠΕ Πειραιά. Κατέχει τίτλους πτυχίου και μεταπτυχιακού διπλώματος της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών με ειδίκευση στον Ελληνικό Πολιτισμό και στην Εξ Αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών (ΕΑΠ). Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με ιδιαίτερα επιστημονικά ενδιαφέροντα στην Πολιτιστική Πολιτική και τη Μουσική Εκπαίδευση. Στις συγγραφικές της δραστηριότητες συγκαταλέγονται τα επίσημα διδακτικά εγχειρίδια για τη Μουσική Αγωγή (Τάξεις Α΄& Β΄Δημοτικού, ΟΕΔΒ) καθώς και η επιμέλεια επιστημονικών και παιδαγωγικών εκδόσεων

3. ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ημερομηνία: Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Συντονισμός: Μαρία Σούμπερτ – Μαρία Νικολακάκη

Λεπτομέρειες για το σεμινάριο θα ανακοινωθούν σύντομα

4. ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟ; ΝΑΙ!!! (ΑΛΛΑ ΠΩΣ;)

Ημερομηνία: Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Συντονισμός: Μαρία Χριστοδούλου

Λεπτομέρειες για το σεμινάριο θα ανακοινωθούν σύντομα

5. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ & ΒΑΖΑΑR

Ο Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων διοργανώνει και φέτος την καθιερωμένη πλέον χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα μικρά θεατρολογάκια και όχι μόνο, την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013.

Ελάτε με τα παιδάκια σας, να παίξουμε, να βαφτούμε και να περάσουμε ένα όμορφο πρωινό. Και βέβαια θα φάμε και θα πιούμε (οπότε ότι μπορείτε να προσφέρετε για ένα πλούσιο και νόστιμο μπουφέ, είναι ευπρόσδεκτα)

Φυσικά, εκτός από τα μικρά θεατρολογάκια, δεκτά είναι και ανηψάκια, ξαδερφάκια ή βαφτιστήρια.

Όμως, επειδή ο Άγιος Βασίλης έχει πολλά παιδάκια να φροντίσει, παρακαλώ πείτε μας πόσα παιδάκια θα έρθουν για να φροντίσει να αφήσει και μερικά δωράκια!!! (δηλώσεις συμμετοχής έως Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, στα τηλέφωνα ή mail του Συλλόγου)

Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί και το bazaar του Συλλόγου μας, με διάφορα μικροαντικείμενα, διακοσμητικά, κηροπήγια, μάσκες, παιχνίδια, κοσμήματα, βιβλία και χειροποίητα είδη.

 

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.