Σχολικά προγράμματα για το μουσικό θέατρο και τη σύγχρονη μουσική εμπνευσμένα από τον συνθέτη Mauricio Kagel

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει σχολικά προγράμματα για το μουσικό θέατρο και τη σύγχρονη μουσική, αντλώντας έμπνευση από τον γνωστό μουσικοσυνθέτη Mauricio Kagel. Τα προγράμματα απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίου και Δημοτικού ξεχωριστά και παρουσιάζονται πρωινές - μεσημεριανές ώρες.

Έτοιμοι για... πρόβα! Πάμε πρόβα! Ξεκινάμε πρόβα!

Χρόνος διεξαγωγής Προγραμμάτων: Δευτέρα 13, Τρίτη 14, Τετάρτη 15, Δευτέρα 20, Τρίτη 21 & Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014 10:00-13:00

Απευθύνεται σε: Μαθητές Γυμνασίου

Περιγραφή

Εμπνευσμένο από το μουσικό έργο του Μαουρίτσιο Κάγκελ Πρόβα (Probe) και ένα αντίστοιχο μεταγενέστερο του Guy Reibel (γενν.1936), το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα της αυτοέκφρασης και της συνδημιουργίας μέσα από μια ιδιότυπη μουσικοκινητική παράσταση. Ήχοι, φράσεις, λέξεις και κινήσεις συνδυάζονται δημιουργικά την ώρα που οι μαθητές είναι συγχρόνως θεατές και περφόρμερ....

Η πρόβα ξεκινά! Με οδηγό μια σειρά από λεκτικές και γραφικές παρτιτούρες ο εκπαιδευτής κατευθύνει τους μαθητές –είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδες– σε μια σειρά από παράλληλες ηχητικές, φωνητικές και σκηνικές δράσεις: Ένας ήχος που «παραδίδεται» από τον έναν μαθητή στον άλλον, δημιουργώντας μια ηχητική συνέχεια· μια κίνηση που ξεκινά ο ένας και τη μιμείται ο απέναντί του με κάποιες παραλλαγές· μια φράση που μεταφέρεται σε όλους σαν «σκυτάλη» και αλλάζει στην πορεία, υφαίνοντας μια  απροσδόκητη ιστορία.

Στη διασκεδαστική αυτή διαδικασία που θυμίζει... χαλασμένο τηλέφωνο, κάποιες οδηγίες εκτελούνται με απόλυτη ακρίβεια προκαλώντας προκαθορισμένες αντιδράσεις, ενώ άλλες είναι «ανοιχτές» στη δημιουργικότητα και τη φαντασία των παιδιών μέσα από αυτοσχεδιασμούς: Τι τροπή θα πάρει άραγε η παράσταση αν ένας μαθητής αντί για ντο τραγουδήσει σολ; Επίσης, υπάρχουν δύο ειδών δράσεις, οι ατομικές και οι συλλογικές, σχεδιασμένες για να προάγουν την ατομική έκφραση και τη  συλλογική δημιουργία, αντίστοιχα. Τα παιδιά αναμένουν να λάβουν την επόμενη οδηγία: Θα πρέπει άραγε να κάνουν  ένασόλο, να ξεκινήσουν διάλογο με κάποιον ή να εκτελέσουν μια παράλληλη δράση; Μέσα από το παιχνίδι αυτό, παιδιά και εκπαιδευτικοί συνδημιουργούν μια ξεχωριστή μουσικοκινητική περφόμανς που διδάσκει την ομαδική δημιουργία, αλλά και τα όρια της ατομικής ελευθερίας έκφρασης σε ένα περιβάλλον συλλογικότητας.

ΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡΡ: Κάνοντας ζάπινγκ με τα γράμματα της αλφαβήτου

Χρόνος διεξαγωγής Προγραμμάτων: Δευτέρα 27 & Τρίτη 28 Ιανουαρίου και Δευτέρα 3, Τρίτη 4 & Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014 10:00-12:00

Απευθύνεται σε: Μαθητές Α΄, Β΄ και Γ΄ Δημοτικού (ανάλογα με την ηλικία και τις μαθησιακές ικανότητες των παιδιών, προσαρμόζεται η περιπλοκότητα του λεξιλογίου από το οποίο θα προέλθουν οι κατάλογοι)

Περιγραφή

Με αφορμή το έργο του Κάγκελ ΡΡΡΡΡΡΡ..., το σχολικό αυτό πρόγραμμα αποκαλύπτει στα παιδιά τη μαγεία του μουσικού θεάτρου και τη σχέση της γλώσσας με τη μουσική, υπό έναν όρο: να μπορούν να πουν το «ρω»! Με οδηγό το γράμμα «ρ» τα παιδιά συνθέτουν το δικό τους μουσικό έργο μέσα από μια διασκεδαστική διαδικασία που ξεκινά ήδη μέσα από την τάξη. Εκεί τα παιδιά διαβάζουν το έργο του Κάγκελ ΡΡΡΡΡΡΡΡ...: Ένας θεατής που δεν βλέπουμε ποτέ ψάχνει στα κανάλια της τηλεόρασης να βρει κάτι για να παρακολουθήσει. Κατά έναν περίεργο τρόπο, όμως, όλοι οι ήχοι, οι λέξεις, οι πράξεις, τα μουσικά έργα και οιιστορίες αρχίζουν από «ρ» ή παράγουν ήχους που το θυμίζουν! Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της εγκυκλοπαίδειας και του διαδικτύου, τα παιδιά ξεκινούν ένα μοναδικό «κυνήγι» συλλογής λέξεων, αντικείμενων, ήχων, ειδών μουσικής και φράσεων που αρχίζουν από «ρ»: Ρόδα! Ρέγκε! Ρακέτα! Ροκ! Έτσι, δημιουργούν έναν κατάλογο με δικά τους υλικά από «ρ», τον οποίο στέλνουν στην παιδαγωγική ομάδα της Στέγης.

Φτάνοντας στη Στέγη, οι μαθητές παρουσιάζουν τον κατάλογό τους και ξεκινούν αμέσως... πρόβα, δηλαδή ένα απολαυστικό μουσικο-θεατρικό παιχνίδι, όπου ο εκπαιδευτής, με τη γραφική παρτιτούρα του Κάγκελ στο ένα χέρι και τον κατάλογο των  παιδιών στο άλλο, δίνει τις πιο απίθανες οδηγίες:  Ένας μαθητής λέει πέντε λέξεις από «ρ»· άλλος κάνει ήχο με τη ρακέτα και ένας τρίτος παίζει μια ροκ επιτυχία! Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα υπερρεαλιστικό κολλάζ με απροσδόκητους  συνδυασμούς από ήχους, φράσεις, κινήσεις και «άσχετα» αντικείμενα. Τα παιδιά, με τυχαίο «φίλτρο» το «ρ», καταλήγουν να στήσουν μια μικρή μουσικο-θεατρική παράσταση προκαλώντας σίγουρα πολύ γέλιο

Συντελεστές

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από τον συνθέτη και μουσικολόγο Ανάργυρο Δενιόζο, τη μουσικό και μουσικοπαιδαγωγό Σόνια Χαραλαμπίδου, τη σκηνοθέτη και ηθοποιό Τζίνα Αποστολοπούλου και τη μέτζο-σοπράνο Άννα Παγκάλου.

O Mauricio Kagel (1931-2008), συνθέτης αργεντίνικης καταγωγής που έδρασε κυρίως στη Γερμανία, υπήρξε ίσως ο σημαντικότερος πρωτοπόρος του μουσικού θεάτρου. Επηρεασμένος από την αβανγκάρντ  της εποχής του, πειραματίστηκε με όργανα και τεχνικές παιξίματος, ρόλους, ηχητικές και οπτικές ιδέες, ακόμη και με τρόπους σημειογραφίας. Είναι αυτός που εισήγαγε το γκροτέσκο, τον  υπερρεαλισμό, την ειρωνεία, το δράμα και άλλα στοιχεία θεάτρου στις εκτελέσεις των μουσικών έργων, δημιουργώντας απροσδόκητα και συχνά χιουμοριστικά αποτελέσματα. Στις τελευταίες του συνθέσεις, μάλιστα, εστίασε ιδιαίτερα στη φυσική παρουσία των ερμηνευτών, δίνοντάς τους σαφείς θεατρικές οδηγίες για τη στάση τους πάνω στη σκηνή.

Με πολλή φαντασία, χιούμορ και αυθεντικότητα, τα έργα του Αργεντινού συνθέτη προσφέρουν ιδανικό πεδίο δράσης για μικρούς εξερευνητές της σύγχρονης μουσικής. Με βάση αυτά, η Στέγη δημιούργησε δύο πρωτότυπα σχολικά προγράμματα που έχουν στόχο να εισάγουν τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου στα μονοπάτια του σύγχρονου μουσικού θεάτρου και της μουσικής.

Περισσότερα: http://www.sgt.gr/gr/programme/event/1402

 

 

 

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.