Πρόσκληση ενδιαφέροντος για μαθητές/σπουδαστές μουσικής για συμμετοχή σε χορωδία

Το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας προσκαλεί α) αποφοίτους του Τμήματος, β) σπουδαστές και απόφοιτους Ωδείων και Μουσικών Σχολείων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, γ) σπουδαστές μουσικών οργάνων και τραγουδιστές, δ) ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς, καθώς και οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις δοκιμές και συναυλίες των συνόλων του Τμήματος (συμφωνική ορχήστρα, χορωδία, σύνολα μουσικής δωματίου), σε ακρόαση η οποία θα λάβει χώρα το Σάββατο 5/4/2014 στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μεταξύ 10.00-15.00.

Σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι να διευρύνει το Τμήμα τη συνεργασία του με προικισμένους καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να καλλιεργήσουν το ταλέντο τους, με σκοπό την προαγωγή της μουσικής τέχνης και του πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχοι της ακρόασης είναι: α) να δημιουργηθεί ένας βασικός πυρήνας μουσικών, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μουσικά σύνολα του Τμήματος· β) μέσα από μία αξιοκρατική διαδικασία ακρόασης να εδραιωθεί μια επαγγελματική συνείδηση καλλιτεχνικής προετοιμασίας· γ) να καλλιεργηθούν γνωριμίες και γόνιμη συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους· δ) να αναπτυχθεί το επίπεδο μουσικής εκτέλεσης και το εύρος του επιλέξιμου ρεπερτορίου των πάσης φύσεως συνόλων.

Η ακρόαση δεν έχει το χαρακτήρα επιτυχίας/αποτυχίας των διαγωνιζομένων, αλλά σε πρώτη φάση τη γνωριμία και σύμπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων μουσικών με τη δημιουργία μιας λίστας προτεραιότητας, η οποία θα μπορεί να διευρύνεται/τροποποιείται ανάλογα με τις συμμετοχές, τη διαθεσιμότητα των μουσικών και το ρεπερτόριο. Αυτό θα καταστήσει ευκολότερη και γρηγορότερη την οργάνωση μελλοντικών μουσικών δράσεων. 

Αντίστοιχα, για τη χορωδία μπορούν να λάβουν μέρος στην ακρόαση σπουδαστές της φωνητικής ή τραγουδιστές κλασσικού τραγουδιού στις φωνές Soprano (Mezzo Soprano), Alto, Tenoro, Baritone (Basso). 

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να αποστείλουν στη Γραμματεία του Τμήματος ΜΕΤ ηλεκτρονική αίτηση (Word doc ή pdf) στην οποία θα περιλαμβάνονται τα παρακάτω στοιχεία:

  1. Ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο και διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου/ιστοσελίδα
  2. Μουσικό όργανο (και ενδεχομένως δεύτερο όργανο), επίπεδο σπουδών (π.χ. ανωτέρα, διπλωματούχος κλπ.) και καλλιτεχνικός ή εκπαιδευτικός φορέας απασχόλησης ή φοίτησης (σπουδαστής/πτυχιούχος/επαγγελματίας/επαγγελματικό αντικείμενο κλπ.)
  3. Ρεπερτόριο ακρόασης: α) για την εκτέλεση μουσικού οργάνου: 3 ορχηστρικά αποσπάσματα επιλογής του υποψηφίου και ένα έργο του κανονικού ρεπερτορίου· β) για το τραγούδι: μια άρια και ένα lied. Συνολική διάρκεια ακρόασης έως 20′. Σημειώνεται ότι το Τμήμα δεν θα διαθέσει πιανίστα-συνοδό για τη διαδικασία αυτή. Σε περίπτωση που ο υποψήφιος παίζει και άλλο όργανο της οικογένειας θα πρέπει να συνυποβάλλει αντίστοιχο πρόγραμμα διάρκειας περίπου 10′ στην αίτησή του.
  4. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (150 – 200 λέξεις).

Η σειρά της ακρόασης θα αναρτηθεί μία (1) εβδομάδα πριν από την ακρόαση στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου. Για τη σειρά οι υποψήφιοι θα μπορούν να ενημερώνονται και από τη Γραμματεία του Τμήματος. Εάν για οποιοδήποτε λόγο η ακρόαση αναβληθεί, θα επαναληφθεί σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί στον ίδιο ιστότοπο με την ίδια σειρά διαγωνιζομένων. 

Η κατάταξη των υποψηφίων θα γίνει ανά όργανο/φωνή ανάλογα με την τεχνική – ερμηνευτική τους απόδοση στην ακρόαση, από επιτροπή διδασκόντων του Τμήματος. Οι αποφάσεις της επιτροπής δεν προσβάλλονται.

Όσοι συμμετέχουν στις παραγωγές συνεργάζονται με τους διδάσκοντες του Τμήματος, παίρνουν μέρος στις προγραμματισμένες πρόβες και συναυλίες και δεν επιβαρύνονται με έξοδα μεταφοράς, διαμονής και σίτισης. Με την ολοκλήρωση των παραγωγών θα λαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής από τον διευθυντή του αντίστοιχου συνόλου.

Για κάθε διευκρίνιση μπορείτε να απευθύνεστε ηλεκτρονικά στον υπεύθυνο Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χασιώτη στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.. Γραμματεία Τμήματος: 2310-891281, 2310-891453.  Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..gr.

Θα χαρούμε να σας δούμε στην ακρόαση και στις συναυλίες μας.

Με τιμή

Κωστής Χασιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Υπεύθυνος οργάνωσης 

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.