Βιβλιοπαρουσίαση "Η αυτοβιογραφία και το αρχείο του Αλέκου Ξένου"

Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί τη βιβλιοπαρουσίαση του Αλέξανδρου Χαρκιολάκη με θέμα την αυτοβιογραφία και το αρχείο του Αλέκου Ξένου στις 07/10/2014 στις 19:30. Τον Αλέκο Ξένο και το έργο του θα τιμήσουν με την παρουσία τους άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης.

Για τον Αλέκο Ξένο και το έργο του θα μιλήσουν:

  • Άγγελος Δεληβορριάς, Διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη 
  • Νικίας Λούντζης, Δικηγόρος – Συγγραφέας
  • Λευτέρης Ξανθόπουλος, Ποιητής – Σκηνοθέτης 
  • Νίκος Τσούχλος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του Ωδείου Αθηνών – Καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο 
  • Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Διευθυντής της Μουσικής Βιβλιοθήκης Erol Ucer και διδάσκων στο ΜΙΑΜ - Istanbul Technical University, επιμελητής της έκδοσης 

Συντονιστής: Δημήτρης Αρβανιτάκης, Υπεύθυνος εκδόσεων του Μουσείου Μπενάκη 

Μετά το πέρας των ομιλιών θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου "Η εποχή των Κενταύρων - Ο Μουσουργός Αλέκος Ξένος" (διάρκεια: 51΄, έτος παραγωγής: 2009)

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=203000001&sid=1538.

Λίγα…λόγια για το έργο

Η ΑΥΤΟΒΙΟΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΞΕΝΟΥ + CD

Ήταν μια μέρα που πήγα στο σταθμό της Λάρισας για ν' αποχαιρετίσω φίλους που έφευγαν για το μέτωπο. Βρέθηκα τότε μπροστά σε μια σκηνή που μ' έκανε να δακρύσω. Μια γυναίκα εβδομήντα περίπου ετών αλλά γεροστεκούμενη, αγρότισσα καθώς φαινόταν από το τσεμπέρι στο κεφάλι της, είχε στήσει το χορό και την ακολουθούσαν παλληκάρια με τα μαντίλια στο χέρι. Η γερόντισσα τραγουδούσε πρώτη το τραγούδι του Ζαλόγγου και σε κάθε στροφή οι νέοι το επαναλάμβαναν μ' έξαψη.

Κάθισα σε ένα καφενείο έξω από το σταθμό και άρχισα να σκιτσάρω πάνω στη μελωδία διάφορες παραλλαγές. Προσπαθούσα να αποτυπώσω την εικόνα που είδα. Μέσα σε μια εβδομάδα «βγήκε» το πρώτο μου έργο. Το ονόμασα "Εισαγωγή στη Λευτεριά" ή "Νέοι Σουλιώτες" και παίχτηκε από την Ορχήστρα του Ραδιοφώνου το 1941 με διευθυντή τον Θεόδωρο Βαβαγιάννη. Είναι μια σύνθεση με παραλλαγές πάνω στο τραγούδι του Ζαλόγγου, που τα μοτίβα του μου χρησίμεψαν για ν' αναπτύξω άλλες μελωδίες, εκφράζοντας διάφορα συναισθήματα, με ενότητα. Αλέκος Ξένος. Αυτοβιογραφία (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Αλέξανδρος Χαρκιολάκης - Πρόλογος του επιμελητή

Αλέκος Ξένος - Αυτοβιογραφία

Διονύσης Σέρρας - Χρονολογία για τον Αλέκο Ξένο

Βαλεντίνη Τσελίκα - Αρχείο Αλέκου Ξένου

Διονύσης Μπουκουβάλας - Κατάλογος έργων Αλέκου Ξένου

Θωμάς Ταμβάκος - Δισκογραφία Αλέκου Ξένου

Νίκιας Λούντζης - Α. Ξένου, Συμφωνικά έργα

Περιεχόμενα CD

Α. ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΡ.1, «ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ» (1945)

[1]. Μορφή σονάτας

[2]. Θέμα και παραλλαγές

[3]. Εισαγωγή-ρόντο-επίλογος Διάρκεια: 35' και 17''

Β. «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» (1963) - Συμφωνικό ποίημα Διάρκεια: 21'

Γ. «Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΔΕΝ ΠΕΘΑΝΕ» (1952) - Συμφωνικό Ποίημα Διάρκεια: 17' και 30''.

 

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.