Από την αισθητική της Τέχνης, στη λογική των Μαθηματικών

Το Μουσείο Ηρακλειδών προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στην παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Τέχνη και Μαθηματικά» το οποίο απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 θα γίνει η παρουσίαση των ενοτήτων που αφορούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό.

Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 θα γίνει η παρουσίαση των ενοτήτων που αφορούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Γυμνάσιο και Λύκειο.

Εισηγητές θα είναι οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος κ.κ. Αποστόλης Παπανικολάου και Άρης Μαυρομμάτης, καθηγητές Μαθηματικών. Είσοδος ελεύθερη.

"Στις συναντήσεις θα προτείνουμε διδακτικές προσεγγίσεις των μαθηματικών εννοιών μέσω της Τέχνης, θα συζητήσουμε την εμπειρία μας από τη συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα και θα ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για τον εμπλουτισμό του προγράμματος αλλά και της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας στην τάξη, με θέματα Τέχνης και Πολιτισμού."

- Αποστόλης Παπανικολάου & Άρης Μαυρομμάτης, Μαθηματικοί

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Σχήματα, χρώματα & μορφές

ΔΗΜΟΤΙΚΟ

I. Τα γεωμετρικά σχήματα

II. Παραλληλία & καθετότητα: το παιχνίδι των ευθειών γραμμών

III. Οι οφθαλμαπάτες της Τέχνης & η μαθηματική βεβαιότητα

IV. Ανοίγοντας προοπτικές

V. Χρώματα & αριθμοί - Σχήματα & μεγέθη

VI. Συμμετρίες & γεωμετρικά μοτίβα

VII. Μουσική & αριθμοί

VIII. Ομοιότητα - Λόγοι & αναλογίες

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

I. Εισαγωγή στην αλληλεπίδραση τέχνης και μαθηματικών

II. Οι οφθαλμαπάτες της τέχνης και τα παράδοξα της λογικής

III. Μουσική και μαθηματικά

IV. Οι διαστάσεις του χώρου και η προοπτική

V. Ομοιότητα - Σχήματα και λόγοι

VI. Μετασχηματισμοί, συμμετρίες και γεωμετρικά μοτίβα

VII. Ο θαυμαστός κόσμος των fractals

VIII. Μη-Ευκλείδειες γεωμετρίες «επί τάπητος»

IX. Λόγος, αναλογία, χρυσή τομή

X. Το άπειρο και το όριο στην Τέχνη και στα Μαθηματικά

Στις δραστηριότητες του προγράμματος οι συμμετέχοντες δεν καλούνται απλά να παρακολουθήσουν ανενεργά μια διάλεξη. Ενεργοποιούνται και γίνονται συμμέτοχοι στην εξέλιξη της δραστηριότητας αλληλεπιδρώντας σ' ένα περιβάλλον ομαδικοσυνεργατικότητας.

 

Γίνε κι εσύ συνεργαζόμενος φορέας της ΕΕΜΑΠΕΈγκριτοι ακαδημαϊκοί φορείς, διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί έχουν συνεργαστεί και συνεργάζονται μαζί μας με σκοπό την αναβάθμιση της Παιδείας και της Μουσικής Εκπαίδευσης. Για περισσότερες πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.